hijacker
hijacker

Ökofarm

ökofarmÖkofarmunk a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Apaj környékén található. Célunk nem az intenzív termelés, hanem az, hogy a terület adottságainak megfelelően, az ott lévő természeti értékeket megőrizve – sőt azokat gyarapítva – gazdálkodjunk.

A 4500 hektárnyi legelőn és vizes élőhelyen őshonos magyar állatfajtákat tartunk: közel 3000 szürke marhát, 300 bivalyt, és évente 500-800 mangalica sertést. Állataink nem kapnak hozamnövelő tápszereket és kiegészítő takarmányt, kizárólag a pusztákon élő füveket és virágokat fogyasztják, télen pedig az innen betakarított szénával etetjük őket. Ennek köszönhető, hogy húsuk rendkívül ízletes és zamatos.

A szürke marháink a legelőkön töltenek be „fűnyíró” szerepet, a bivalyaink pedig a legelő szélén futó csatornákban hűsölnek naphosszat, miközben tapossák és kirágják a túlburjánzó vízinövényeket.

A Szomor Ökofarmon szerepet vállalunk a magyar baromfi fajták megőrzésében is. A gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézettel együttműködve nálunk él egy kis létszámú biztonsági tartalék a következő fajtákból: fekete és a fehér kopasznyakú, a fekete, a fehér, a sárga és a fogolyszínű magyar parlagi baromfi, a fehér és vadas színű magyar kacsa és fodros lúd, a magyar bronz és rézpulyka, valamint gyöngytyúk.

Az ökofarmon a szürke marhából, bivalyból, és mangalicából prémium minőségű szalámit, kolbászt és kenőmájast készítünk. A húsukat saját húsüzemünkben, kézműves technológiával dolgozzuk fel. A tőlünk kikerülő termékek egytől-egyig viselik a Nemzeti Parki Termék védjegyet, hisz az alapanyagok a felhasznált hústól a piros paprikáig tiszta, vegyszermentes környezetből származnak. A gazdaságot Szomor Dezső irányítja, akinek tevékenységét a legmagasabb természetvédelmi kitüntetéssel, Pro Natura díjjal ismerte el Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.

Amennyiben Ön a Szomor ökofarmról származó terméket fogyaszt, nem csak egy kiváló minőségű, ízletes, hazai kézműves termékhez jut, hanem hozzájárul természeti értékeink megőrzéséhez is, hisz a nemzeti parki területeket karban tartó állatok szaporulatának teremt piacot.

További információ a Szomor Ökofarmról